6 Şubat 2015 Cuma

On 18:05 by Unknown in , , , , , , , ,    2 Yorum


Herkese haftanın son ve en mutlu gününden merhabaa!!
Bu aralar sağlığa ve hayatıma çok fazla kimyasal sokmamaya özen gösterdiğim bir dönemdeyim.
Öyle ki hayatımdan eti bile çıkararak sağlıklı bir hayat yaşamaya karar verdim.
Tabi bu değişiklikler kullandığım her üründe etkisini göstermeye başladı.
En çokta saçıma,yüzüme ve vücuduma sürdüğüm tüm ürünleri tekrar gözden geçirmeye başladım.
Neyse konuda zaten uzun ve sıkıcı olacak uzatmayayım :)

Aslında başlığı şampuan olarak attım ama bu tüm bakım ürünleri için geçerli olacak maddeleri içeriyor.

Saçımıza sürdüğümüzde derimizin feci hasar göreceği,dökülme ya da kellik sorunlarıyla karşılaşabileceğimiz maddeleri bilmeden kullanabiliyoruz maalesef.
Bu yüzden ufak bir biliçlendirme - hatırlatma yazısı yazmak istedim.

Gelelim şampuanlarda ki zararlı kimyasallara ;

Sodium Laureth Sulfate (SLES) : Petrolden elde edilen sentetik kimyasal. Fazla köpürtüp temizlik hissi vermesi için çoğu temizlik maddesinde bulunuyor. Aslında bu kimyasal boru hatlarını temizlemek için bulunmuş. Tabi biz insanlar birbirimize nasıl zarar vereceğimizi düşünüp her evde bulunan maddelere koymaktan çekinmemişiz.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) : Aynı şekilde deterjan ve ya şampuanın daha fazla köpürmesi için kullanılır. Saç dökülmesine yol açar. İç organlarda birikerek iltihaplanmaya sebep olur.

Cocamide Mea, Cocamide Dea, Cocamide Tea : Şampuan ve deterjanlarda köpüğün çok ve kalıcı olması için kullanılır. Vücuda teması halinde bile zarar verebilecek olan "nitrozoamin"leri oluştururlar. Laboratuvar hayvanlarında yapılan incelemelerde beyin hasarlarına sebebiyet verdiği tespit edilmiştir.

Paraben : Artık herkesin bildiği bir kimyasal. Keşke diğerlerinde de bilinçlenip market şampuanlarını almasak. Kozmetiklerin raf ömrünü uzatmak için kullanılır. İnsanlarda hormon bozukluğunu sebebiyet verir. Üreme ve cinsel gelişimi engeller.

Propylene  Glycol : Petrol kökenli hammaddedir. Başta şampuanlar ve parfümler olmak üzere bir çok kozmetik ürününde kullanılmaktadır.  Sinir sistemi ve hassas organlara zarar verir.

Silikon : Bu da halk tarafından bilinen bir kimyasal. Saçı yumuşatmak, parlatmak ve dokusunu güzelleştirmek için kullanılır. Şimdi diyeceksiniz ne güzel yumuşatıp parlatsın ama uzun vadeli kullanımda saç tellerini güçsüzleştirip dökülmesine sebebiyet verir.

Sodium Cloride (Nacl) : Bildiğimiz sofra tuzudur kendisi. Şampuanlar tuzla ucuz ve kolay üretildiği için şampuan üreticilerinin vazgeçilmesidir. Denize girince saçlarımızın mahvolduğundan bahsederiz ama bilmiyoruz ki saçlarımıza her yıkamada tuz boca ediyoruz.

Peki ben bunları sıraladım bana çözüm bul da kullanmayayım derseniz en iyi çözüm organik şampuanlar olacaktır.
Bildiğiniz üzre organik yani içinde kimyasal barındırmayan şampuanlar köpürmez. Bu güzel yıkamıyor arındırmıyor anlamına gelmez tabii.

Organik şampuanlar tabii ki market şampuanlarına göre biraz tuzlu o kadar para veremem her seferinde derseniz de iki seçenek sunabilirim.


  • Defne,Bıttım vs tarzı sabunlar. Sabun saçlara çok güzel hacim kazandırıyor ve saç derisini besliyor. Ve çok kolay şekil almasını sağlıyor. Tabii biraz sert yapıyor tek eksi yanı bu.
  • No-poo denilen yöntem. Ben bu yöntemi yapamam çünkü sadece suyla yıkama yapılıyor başka ürün kullanılmıyor. İlk başlarda yağlı hissedersiniz ancak daha sonra daha sağlıklı saçlara kavuşursunuz deniyor ama bunu herkesin uygulaması imkansız.
Ben ornagik şampuan ve sabunlara olumlu bakıyorum. Sabunu bir kuaförün tavsiyesiyle bırakmıştım yani gözümü korkutmuştu. O günden beri kullanmadım ancak organik şampuan kullanıyorum artık. Kullandığım organik şampuanlarla ilgili detaylı yazıyı bir başka başlık altında toplayarak detaylı anlatacağım tabii.

Sizin kullanıp memnun kaldığınız organik şampuan veya sabun var mı?
Yada saçlarınızın sağlıklı olması nelere borçlusunuz paylaşmak isterseniz yorum bırakabilirsiniz :)
Herkese iyi haftasonları...

2 yorum:

  1. Eve gittiğim de kullandığım ürünler de bu kimyasallar var mı diye hemen bakacağım :) teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim faydalandıysan ne mutlu :)

    YanıtlaSil